Odwrócona osmoza

Filtry odwróconej osmozy są wygodnym źródłem pozyskiwania doskonałej jakości wody dla celów spożywczych bezpośrednio w domu, jak i w biurze. Osmoza gwarantuje uzyskanie wody najwyższej jakości, gdyż usuwa 99% wszystkich zanieczyszczeń łącznie z mikrobiologicznymi.

Woda po filtrze odwróconej osmozy jest nieskazitelnie czysta, zdejonizowana i zdemineralizowana. Ekologiczne aparaty odwróconej osmozy nie wymagają stosowania energii elektrycznej, gdyż napędzane są ciśnieniem wody z sieci wodociągowej.

Odwrócona osmoza zawiera zestaw filtrów wstępnych, membranę osmotyczną, zbiornik magazynujący wodę oraz wylewkę. Za membraną osmotyczną umieszczony jest filtr liniowy węglowy. Na życzenie klienta możliwe jest zamontowanie mineralizatora i lampy sterylizującej UV. Cały zestaw jest bardzo praktyczny, gdyż mieści się w szafce podzlewozmywakowej, a otrzymywana woda jest najwyższej jakości. Zestaw wyposażony jest w chromową wylewkę, do czerpania wody uzdatnionej.





Osmoza RO5

Odwrócona osmoza oczyszczająca wodę w pięciu stopniach filtracyjnych:

Osmoza RO6

Odwrócona osmoza oczyszczająca wodę w sześciu stopniach filtracyjnych:

Odwrócona osmoza GE Merlin

Niesamowita nowość w membranowej technologii uzdatniania wody. Osmoza RO MERLIN (General Electric Company) usuwa wszelkie zanieczyszczenia gwarantując jednocześnie dużo większą wydajność niż tradycyjne aparaty odwróconej osmozy (2800 l/d, tradycyjne 200 l/d), dlatego też nie wymaga instalowania zbiornika do magazynowania wody. Całość z wykorzystaniem zjawiska RO (odwrócona osmoza).

Efektowna obudowa niewielkich rozmiarów z łatwością mieści się w szafce pod zlewo-zmywakowej. Aparat jest dużo tańszy w eksploatacji, ponieważ zawiera mniejszą ilość wkładów filtrujących.

Odwrócona osmoza RO MERLIN znajduje zastosowanie wszędzie tam gdzie potrzebna jest woda wysokiej jakości, czysta, zdemineralizowana, zdejonizowana.


Zalety procesu odwróconej osmozy

W każdym organizmie żywym zachodzi proces osmozy, polegający na przechodzeniu cząsteczek cieczy przez półprzepuszczalną błonę z roztworu o mniejszym stężeniu cząsteczek do drugiego o większym. Gdy sytuacja zostaje odwrócona, następuje filtracja roztworu, która wykorzystywana jest właśnie w naszych produktach.

Proces odwróconej osmozy ma miejsce, gdy ciecz napiera na półprzepuszczalną błonę pod dużym ciśnieniem, dlatego przedostają się wyłącznie cząsteczki wody. Pozostałe elementy zawarte w cieczy zostają oddzielone, czyli ma miejsce przepływ z roztworu o większym stężeniu do roztworu o mniejszym. Kluczowym elementem filtrów odwróconej osmozy są membrany, pełniące funkcję wspomnianej wcześniej półprzepuszczalnej błony. Po jednej stronie znajduje się ciecz nieoczyszczona, z kolei z drugiej strony membrany znajdziemy czystą wodę.

Obecnie odwrócona osmoza jest uznawana za jedną z lepszych metod filtracji. Proces można wykorzystać w każdym domu czy firmie, wystarczy zakupić jeden z dostępnych zestawów. Wbrew pozorom polecany jest nie tylko do domostw, które muszą samodzielnie uzdatniać swoją wodę. Także w mieszkaniach podpiętych do miejskich wodociągów warto go zainstalować. Dzięki działaniu membrany z cieczy zostają usunięte wszystkie cząsteczki, które mogłyby negatywnie wpływać na jej smak, zapach czy klarowność. Dotyczy to także żelaza, wapnia czy magnezu, które w nadmiarze mają negatywny wpływ na doznania organoleptyczne. Z czasem mogą być też szkodliwe dla sprzętów AGD, które wykorzystują czystą wodę w swojej pracy.

Jedyną wadą odwróconej osmozy jest usuwanie wszystkich minerałów obecnych w cieczy. Może to być problematyczne dla osób, które obawiają się o niedostateczną podaż magnezu czy wapnia w diecie. W takiej sytuacji najlepiej wybrać model RO6, który mamy w naszym katalogu firmowym. W 6-stopniowym aparacie umieszczono dodatkowo mineralizator, czyli pojemnik wypełniony mieszanką naturalnych skał. Produkt ten jest polecany zwłaszcza osobom, które często kupują butelkowaną wodę ze względu na zawartość minerałów.