Zmiękczanie Wody

Twardość wody jest cechą wody, będąca funkcją stężenia soli wapnia, magnezu i innych metali, które są zdolne do tworzenia soli na wyższym niż pierwszy stopniu utlenienia.

Twardość wody ma szczególny wpływ na jej napięcie powierzchniowe. Zwiększone napięcie powierzchniowe wody, utrudnia zwilżanie powierzchni, czego skutkiem jest utrudnione czyszczenie taką wodą zabrudzonych powierzchni. Twarda woda wymaga stosowania większych ilości mydła i środków czyszczących, gdyż powoduje wytrącenie trudno rozpuszczalnych soli kwasów tłuszczowych oraz metali.

Duża, nietrwała twardość wody kotłowej stanowi często poważny techniczny problem, gdyż w trakcie wielu procesów technologicznych związanych z podgrzewaniem wody następuje wtedy osadzanie się tzw. kamienia kotłowego.


Zmiękczanie wody

to usuwanie związków powodujących twardość wody. Zmiękczanie wody może odbywać się metodami:

  • destylacji
  • dekarbonizacji
  • metodą jonitową
  • poprzez dodawanie związków chemicznych tworzących rozpuszczalne kompleksy z wapniem oraz magnezem

Zmiękczanie stosuje się najczęściej w przypadku wody o zastosowaniu przemysłowym, np. chłodniczej, kotłowej, technologicznej oraz wszędzie tam gdzie ujmowana woda posiada wysoką twardość.


Zmiękczanie wody

zalety i korzyści zastosowania zmiękczaczy do wody:


Dodatkowo stosując zmiękczoną wodę odczujemy diametralną poprawę smaku większości napojów gorących i potraw, zauważymy zmniejszone zużycie kawy i herbaty przy ich zaparzaniu. Kąpiel w zmiękczonej wodzie stanie się przyjemnością w pełnym tego słowa znaczeniu. Miękka woda przywraca skórze elastyczność i naturalny wygląd. Włosy nabierają blasku, przestają być kruche i łamliwe.

Twarda woda powoduje odkładanie się kamienia w rurach, na elementach grzejnych podgrzewaczy wody, sprzętów gospodarstwa domowego, częściach maszyn, przyspieszając ich niszczenie i znacznie zwiększają zużycie energii.

Twarda woda zawiera sole wapnia, magnezu oraz żelaza, które niszczą tkaniny i powodują powstanie na nich trwałych plam, uniemożliwiają tworzenie się piany, podrażniają skórę, powodują tworzenie się osadu na wannach, psują smak napojów i potraw. W przypadku takiej wody należy zastosować proces zmiękczania.


W sprzedaży posiadamy następujące rodzaje zmiękczaczy, które różnią się wyglądem:

Żywotność żywicy wynosi max 15 lat jednak trzeba ją okresowo regenerować roztworem soli tabletkowanej. Praca urządzeń oraz regeneracje są w pełni automatyczne.